2010. június 8., kedd

Tortilla tekercs


Nem mondanám autentikusnak, és Fater most biztosan ingatja a fejét, de egyik szombaton ez volt az ebédünk. Gyors is, könnyű is, és azt pakolunk bele, amit csak akarunk - legalábbis, ha nem ragaszkodunk az eredeti változatokhoz - bocs, Fater, az a te asztalod :)
Minden hozzávaló kéznél volt, így indulhatott a tekercselés!


 
Tortilla lap (legközelebb ezt is én készítem)
saláta
paradicsom
paprika
uborka
olívabogyó/pepperoni (opcionális)
újhagyma
valami szósz
hús
sajt (opcionális)

A hús a következőképp készült:

fél kiló pulyka darált hús
2 szál újhagyma (a zöldje is)
1 szem paradicsom
1 kanál taco szósz (üveges, ha nincs, csípős paprikakrém helyettesítheti, ebben paprikakockák is vannak és magában egyáltalán nem finom)
só, bors, cayenne bors, chilipehely, kakukkfű, friss petrezselyem
kevés borsos olaj

Az olajon megpirítom a hagymát, majd a húst, sózom, borsozom, csípősítem chilivel, hozzáadom a paradicsomot, így párolom kb. 10 percet. Ekkor hozzáadom a tacoszószt (nem lesz olyan száraz) és a kakukkfüvet (nem szükséges, de mi szeretjük a pulykához) és cayenne borsot. Mostanában ez a kedvencem - természetesen a bors mellett és csakis azután.
Megszórom friss petrezselyemmel és félreteszem.


 
A zöldeket felkockázom, ill. felkarikázom. Apró darabokra vágom, hogy könnyű legyen enni.
Kikeverem a valamilyen szószt. Azért valamilyen, mert éppen a hűtő határozza meg a milyenségét. Ami most készült, a következőket tartalmazta:

taco szósz ( paprika, paradicsom, csípős és kicsit édes, sótlan és alapvetően ízetlen, ezekben zöldségkockák is vannak - önmagában elég szar, de húsokkal együtt jó, most ez is elfogyott és nem biztos, hogy veszek még)
csípős taco krém (darabos, ez olyan darált csípős paprikának néz ki)
tejföl
só, bors, cayenne bors
fokhagyma (naná, granulátum, de azért kellett, tényleg)

Összekutyul, szép pirosas beütése lesz. Kinézetre nagyon ártatlan, selymes szósz, de vigyázat,  elég tüzes! Nagyszerű volt.
Nálam általában a "valamilyen" szószok tartalmaznak csípőset és paprikát, tejfölös alappal. Lehetett volna még chilis-babos, vagy sült csirkefalatos, azt is szeretjük, de ahhoz is szoktam valamilyen szószt tenni, mert nagyon jót tesz neki.


 
A tortilla lapok mindkét oldalát forró, száraz serpenyőben megpirítom, a hőtől megpuhul, kisebb-nagyobb barnára sült hólyagok keletkeznek rajta, ekkor már készen áll a töltésre. A műveletet akkor kezdem el, amikor már minden elő van készítve. Nálam először salátadarabok kerültek rá, majd a hús, a zöldségkockák és bogyókarikák, erre a szósz és teker! Átlósan félbevágtam a tekercseket és szépen befaltuk az időmérő edzés közben :)


A maradékból vega tekercs készült nekem hétfőre, úgy is finom volt.
Ti hogy eszitek a tortillát?



4 megjegyzés:

  1. Így :-) Ahogy itt van!

    Esetleg megtömés után még egyszer átsütve, nem tekercsben, csak kettéhajtva. S a sajt frankón megolvad benne...

    VálaszTörlés
  2. Azt a mindenit, de ennék most belőle

    VálaszTörlés
  3. Chef Viki: hát ez jó! Jól egymásra vagyunk hangolva :) Köszi, hogy beléptél hozzám :)

    VálaszTörlés
  4. Bianka: köszi, ebben az a jó, hogy ilyen melegben kiváló! Ha húst nem teszel bele, akkor csak a tortillát kell átmelegítened :)

    VálaszTörlés