Még mindig eper...bár ez már inkább maradékfelhasználás céljából készült, azért még számít, nem? Főleg, mivel szerintem pl. más bogyós gyümölcsből vagy almából is nagyon finom lehet. Bár, a nem ép bogyósokból lehet mondjuk gyümölcsöntetet főzni, a ráncosodó alma pedig nálunk a csincsilla-csajoké :)
Mindegy, a lényeg, hogy adva volt kb. 10 dkg eper, ami magában már nem lehetett túl finom. Csinálhattam volna belőle turmixot, de inkább valami kiadósabb nassban szerettem volna látni, amire rájárhatunk a lazulós hétvégén :)
Martha Stewart-nál találtam az eredetit, mert ugye, nekem is jár a napi keksz-hírlevél :) Strawberry shortcake cookies néven fut.
Íme az én változatom (1 bögre=2 dl):
10 dkg apróra vágott eper (akár dupla mennyiséget is tehetünk bele, nem rontja el)
1 tk citromlé
1 tk szárított menta
1/2 bögre + egy ek nádcukor a szóráshoz
2 bögre liszt
2 tk sütőpor
1/2 tk tengeri só
6 tk hideg vaj, felkockázva (kb. 12 dkg)
2/3 bögre tejszín
Az apróra vágott eperhez keverem a citromlevet, két ek nádcukrot és egy tk szárított mentát. A lisztet elkeverem a sütőporral, a maradék cukorral és a felkockázott vajjal, majd ujjbeggyel gyors mozdulatokkal összemorzsolom, de késes betétű aprítóval is csinálhatom. Hozzáadom a tejszínt, jól elekvereme, majd beleforgatom az epret.
Sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire evőkanálnyi halmokat adagolok, tetejét megszórom a félretett nádcukorral és 170°-ra előmelegített sütőben (légkeverés) 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Rusztikus kinézetű, békebeli hangulatot idéző, igazi teázáshoz, piknikezéshez való süti lesz belőle, mely a legjobb frissen, kihűlőben. Nem morzsálódik, egy hétig tartható el.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése