2010. június 10., csütörtök

Kínai pulyka stir-fry - "kicit cipósz"


Szeretjük a kínai és ázsiai kajákat, de valahogy nem mindegyik jön be. Van egy-két jól bejáratott kajálda, ahova járunk, ahol nem csak az "európai", butított kínai menüket lehet enni, hanem mindig van valami különleges, valóban ázsiai stílusú étel is. Itt én mindig érdeklődöm, hogy a választott étel csípős-e avagy sem. Biztosan ti is szembesültetek már egy hasonló párbeszéddel:

- És ez a csirke csípős?
- Igen, cipósz, cipósz.
- Nagyon csípős?
- Neem, kicit cipósz.
- De azért csípős, ugye?
- Igen, cipósz.

Szóval, mindegy mit akarsz, csak vidd :)
Pénteken szembe találtam magam egy szép gyömbérgyökérrel. Gondolkodás nélkül ugrott a kosaramba - egyrészt, mert nem sűrűn találkozom vele - pláne, egy belvárosi CBA-ban -, másrészt, mert azonnal tudtam, ebből bizony kínai vagy ázsiai wok-os kaja lesz :)

A múlt csütörtök óta a Lidl-ben, vasárnaptól pedig az Aldi-ban is kínai hét van, be lehet szerezni a különféle szószokat, pasztákat. Mondjuk azt nem értem, hogy a vörös és zöld curry-paszta miért a kínai hét keretében kapható, de a lényeg végülis, hogy van.
A Lidl-ben kapható kínai tésztát nem ajánlom, az Aldi-sról nincs tapasztalatom. Legközelebb azt hiszem rizzsel esszük, mert semmi kétség, lesz folytatás!


Ehhez az ételhez nem kell túl sok különleges hozzávaló, de a friss gyömbér mindenképpen ajánlott - ne féljetek tőle, egyáltalán nem drága és kevés elég belőle, a maradékból főzhetünk még valami kínait, vagy készíthetünk belőle teát, főzhetünk belőle fagyit, lekvárt vagy kandírozhatunk is, ahogy azt Reninél láttam. Ami még nélkülözhetetlen, az a szójaszósz. Ebből már egész jó áron is minőségit lehet kapni, szintén sokáig elég, úgyhogy megéri. Illetve a rizsecet, ami szintén egyedi ízt ad a kajának. Ha mégsincs készleten rizsecetünk, helyettesíthetjük pl. fehérborecettel, a célnak megfelel, de csodát ne várjunk tőle.

Az ihletadó receptet Martha Stewart-nál találtam, ez a paprikás változat is nagyon guszta, a kápia paprika-szezonban mindenképpen ki kell majd próbálni. A stir-fry, vagyis  a wokban dobva-rázva sütés alapvető szabályai az alábbiak:

- mindenképpen wokban készítsük az ételt, dobáló, rázogató mozdulatokkal, ne nagyon kevergessük
- a wok legyen öntöttvas, első sütés előtt mindenképpen avassuk be
- először a wokot, majd a kevés olajat forrósítsuk fel (ez egyébként nagyjából minden serpenyőre igaz)
- nagy lánggal dolgozzunk - ne féljünk, hogy megég, ezért kell dobva-rázva sütni
- minden hozzávalót vágjunk fel és pakoljuk magunk köré, a wok felforrósításától kezdve felpörögnek az események, itt már nincs idő darabolgatni
- a hozzávalókat meghatározott sorrendben pirítsuk, majd vegyük ki a wokból és tartsuk melegen, csak a végén kerülnek össze az egyes alapanyagok
- ha ázsiai vagy rizstésztát használunk, kifőzhetjük az utolsó pillanatban is, viszont ha hagyományos tésztát vagy rizst készítünk, időben tegyük fel, a hús ne várjon a köretre!
- tálaljuk frissen, fogyasszuk el azonnal

- az ily módon készült ételben a zöldségek nagy része roppanós, ne várjuk el tőle, hogy vajpuha legyen, nem az a lényege
- wokban készült ételt hamar az asztalra varázsolhatunk, a legtöbb idő az előkészítéssel megy el, de higgyétek el, érdemes gyakorolni az egyes darabolási, szeletelési fogásokat, tehát minél több alkalommal elkápráztatni a családot!


Következzék az a mód, ahogyan én készítettem a hétvégén:

Hozzávalók:
 fél kiló pulykamell
3 szál sárgarépa
1 szál póréhagyma
3 szál újhagyma
nagyszemű tengeri só
frissen őrölt bors
3 ek szójaszósz
3 ek rizsecet / fehérborecet
1 ek keményítő (igény szerint)
kb. 1,5 cm gyömbérgyökér (1 tk apróra vágott gyömbér)
fokhagymagranulátum (vagy 2 gerezd fokhagyma)
1 erős zöldpaprika
1 tk chilipehely
1 tk ázsiai csiliszósz (opcionálisz, ill. igénytől függően lehet több isz, akkor nagyon cipósz lesz)

A pulykát csíkokra vágom, megszórom tengeri sóval, őrölök rá némi borsot, összekeverem, hogy mindenhol érje, majd félreteszem. Nekiállok a zöldséghalmaznak. Mivel a már említett döbröközi hagyma extra erős, a döbröközi újhagymánál sincs ez másképp, ezért előrelátóan a hagyma darabolását a végére hagyom. Különben is, még elpárolognak azok az erős illóolajok! A répákat megpucolom, kitalálom, mekkora gyufaszálakat szeretnék belőle és aszerint félbevágom vagy harmadolom. Ezekből hosszában szeleteket vágok (batonokra vágás), majd elfektetem és a julienne-nél vastagabb csíkokat, gyufaszálakat vágok. Így jó ropogós lesz, de a hossza miatt nem mászik le a villáról/pálcikáról. A gyömbért is megpucolom - de csak akkora darabot, amekkorára szükségem van -, apróra vágom, félreteszem. Ezt követően a pórét, az újhagymát és az erőspaprikát is felkarikázom. Jöhet a lényeg! A wokot felforrósítom, öntök bele egy ek. olívaolajat (autentikusan főzők és megszállottak szezámolajat), pirosra sütöm benne a húscsíkokat, kiszedem, félreteszem. Még egy ek. olaj, forrósít, jöhet bele a répa és a hagymák. Ezt is jól összesütöm, a hagyma össze fog esni, de a répa tartja magát. Akkor jó, ha a színük megváltozik, lágyul, barnává válik, kicsit karamellizálódik, mindehol bevonja az olaj és isteni illatot áraszt. Eközben egy edénybe mérek 3 ek szójaszószt, és rizsecetet/fehérborecetet, összevegyítem. A recepteben szerepelt a keményítő is, a biztonság kedvéért ezt is elkészítettm (1 ek keményítő 1 ek vízzel keverve), de legközelebb már nem adnám hozzá az egészet, mert nagyon összerántja a nedveket, leveket, ami ugye nincs sok a hirtelen sütés miatt. Viszont ez az ecetes szójaszósszal hozzájárul a kínai kajákból ismerős máz képződéséhez, ezért valamennyi kell. A zöldség közben kész, ezt is kiveszem a wokból és félreteszem. Jön a gyömbér, a fokhagyma (por), a chilipehely és az erőspaprika. Erre nagyon figyelni kell, nehogy megégjen! Érezni fogjuk, mikor jó, a fűszerek a hő hatására kiadják magukból illatukat, úgyhogy mikor kezdünk bódulni az ínycsiklandó illatkavalkádtól, akkor jó. Hozzáöntjük az ecetes szójaszószt, bele egy kevés keményítőt - legközelebb csak a felét teszem bele -, ha jó cipószra szeretnénk, akkor ízlés szerint még chilit vagy chiliszószt adunk hozzá, jól elkeverjük, majd jöhet a hús és a zöldségek. Alaposan összekeverjük és a jól időzített körettel - tésztával, rizzsel - azonnal tálaljuk.



A kínaiak "kreativitását" követve dúsíthatjuk földimogyoróval, ecetes gyöngyhagymával, mungóbab - vagy retekcsírával, készíthetjük gombával, bambuszrüggyel, piros és zöldpaprikával, káposztával, brokkolival, vagy amivel szeretnénk.

Legközelebb a szpeciálisz tésztát szeretném reprodukálni, az ugyanis nagy kedvenc nálunk. Ha van valami tippetek, tuti receptetek, légyszi írjatok!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése