2010. június 9., szerda

Tejfölös-joghurtos eper


Először Max konyhájában találkoztam a tejfeles eperrel, aztán miután a szükséges hozzávaló is megvolt és elkészítettem, másnap Garffykánál is láttam. Nagyon egyszerű, gyors és finom édesség, mely nem utolsósorban alakbarát is. És bár a szakértők szerint a klasszikus tejfeles eperhez nem kell más, mint eper, porcukor és tejföl, bármi mással csak elrontanánk, nem bírtam megállni, hogy ne próbáljam ki joghurtosan :) Az már biztos, hogy nálunk ezentúl nem múlhat el május tejfölös eper nélkül!



Változatok, melyeket eddig kipróbáltam:

Eper
Citromfű
Méz
1/2-1/2 adag tejföl és joghurt összekeverve

mindezt addig folytattam, míg a hozzávalók elfogytak

Eper
Menta
Mézes görög joghurt

eddig ez a nyerő



Eper
Citromfű
Méz
1 kanál mascarpone
1 kanál tejföl
2 kanál joghurt

ez sem utolsó, főleg, ha hajlandóak vagyunk egy kanálkával áldozni a mascarpone-ból



A fentiek két adagot tesznek ki, van, aki tejfölösebben szereti, ezen arányoknál inkább az eper dominál, a joghurt a mézzel csak asszisztál a mennyei eperhez!
Ha az epretek nem elég ízes, egy csipet szárított (házi!) menta vagy citromfű szinte kiugrasztja belőle az ízét, életre kelti a gyümölcsöt! Innentől kezve akár magában is kitűnő csemege :)

Ínyenceknek egy pohár gyümölcsösen mély vörösbort vagy lambrusco-t ajánlok hozzá. Így már vacsoraként is megállja a helyét...



Hajrá, amíg a szezon tart - eperre fel!

5 megjegyzés:

  1. Ez az eperre fel!! Esetleg pár csepp vanília likőrrel megöntve, és úgy joghurttal?

    VálaszTörlés
  2. Én meg tavaly csokisperecet is tördeltem bele :-)))

    Nyami!!!

    VálaszTörlés
  3. Max: úh, az már súrolja az édes elkárhozás határát...de hát végülis nem baj, ha a határainkat feszegetjük, nem? Ebből sülnek ki az igazán érdekes dolgok :)

    VálaszTörlés
  4. Chef Viki: csalódtam volna, ha nem teszed :) De most, tudod, gyúrunk a Férjjel, abba nem fér bele a csokis perec :) Sütés-elvonási tüneteim vannak!!!!

    VálaszTörlés
  5. Azért néha süthetsz, nem fogok megsértődni :)

    VálaszTörlés