2010. június 23., szerda

Gombás cukkinileves gazdagon


Szeretem a leveseket, a Férj már kevésbé. Van egy kis szakácskönyvem, az Alexandra kiadó Egyszerűen jó c. sorozatának Levesek, egytálételek címmel futó példánya, ez a leves az ebben található recepet alapján készült. Cukkinis levest szerettem volna, de nem krémlevest - arra már kaptam egy másik tippet, hamarosan jön az is :) Valami csoda folytán minden volt itthon hozzá, mert kivételesen nem készültem előre, csak megvettem a zöldségesnél, amit megkívántam. Annyit változtattam, hogy került bele karalábé is, illetve én paradicsomlevet tettem bele sűrítmény helyett, így a folyadékok arányán is módosítottam.



Hozzávalók:
2 fej hagyma
2 ek vaj
1 közepes méretű zsenge cukkini
8 szem csiperkegomba (kb. 15-18 dkg)
3 dl paradicsomlé
1 fej karalábé
2,5 dl fehérbor
5 dl zöldségleves
1,5 dl tejszín
1/2 tk keményítő
bors
kakukkfű
bazsalikom
cayenne bors
ízlés szerint cukor
petrezselyem

Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk a vajban. A cukkinit félbevágjuk, ha kell, kimagozzuk, félkarikára vágjuk. A gombát felszeleteljük, citromlevet csepegtetünk rá, majd hozzáadjuk a hagymához, megy hozzá a cukkini, esetleg fokhagymát adunk hozzá, felöntjük paradicsommal, majd a borral és kb. 1 órát főzzük. Hozzáadjuk a zöldséglevest, ízesítjük, hagyjuk felforrni, utánaízesítünk, majd belekeverjük a tejszínt.  Ha nem elég sűrű, adjuk hozzá a keményítőt. Belekeverjük a friss zöldfűszereket és tálaljuk.



Hidegen is, melegen is finom, nekem főleg hidegen jött be, vacsira, ami különösen praktikus nyáron.

A receptben találtam egy érdekes megoldást a fokhagyma használatára vonatkozóan. Azt írja, hogy a fokhagymát dörzsöljük el sóval, ezzel szórjuk meg a cukkinit és így tegyük a levesbe. Ezzel csak egy gond van: a kezem attól még átveszi a fokhagymaszagot, úgyhogy ennek alkalmazásától ezennel eltekintek :) Egyébként bármily meglepő, nekem nem hiányzott :)

Jó étvágyat!


2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon ott van :)
    Én is nagyon leveses, páromat is rászoktattam, úgyhogy bármilyen leves, de a teljes ebédhez valamilyen kell :)
    Fokhagymaszag ellen: citrommal, olyan citromhéj belsejével, amin még van egy kis hús (pl kicsavarás után) jól dörzsöld át az ujjaid, fokhagymaszagnak annyi :)

    VálaszTörlés
  2. Garffyka, nekem a leves kitesz egy étkezést, főleg egy ilyen tartalmas!
    A citromleves ötletet köszi, egyenlőre a fokhagyma az ételben tézissel van bajom, ha szeretném a kezemen maradó szag sem lenne gond :)

    VálaszTörlés