2010. június 11., péntek

Epres tiramisú-szelet


Eredeti, ihletadó recept a Nők Lapja Konyha májusi számában, gyönyörű képekkel és receptekkel, de láttam már Eve&Apple-nél is egy nagyon gusztát, a végső lökést ez adta meg.

Viszont át kellett dolgozni, mivel Anyósom gyerekorvosként megélt már néhány szalmonella-fertőzést, így talán jogosan kerüli a nyers tojásos ételeket. Sebaj, akkor nem egészen tiramisú lesz, hanem mondjuk krém :) Előző nap előrelátóan lecsöpögtettem 2 nagy doboz joghurtot, mézzel elkeverve ebből lett a "görög joghurt". Kolléganőktől szülinapomra kaptam egy édes kis könyvet, a Good Food 101 Csábító desszert c. kiadványát. Már az első oldalon ezzel fogad: hogyan helyettesítsük a görög joghurtot és a créme fraiche-t? Nagyon tuti! És gyönyörűek a képek!
Szóval, az eredetihez képest, amiben szerepel tojás, mascarpone, tejszín és fehércsoki, nálunk csak a mascarpone és a tejszín maradt meg, görög joghurttal dúsítva. Mennyei! próbáljátok ki!




Hozzávalók (kb. 12 szelethez):

25 dkg mascarpone
20 dkg házi görög joghurt
20 dkg habtejszín
2 nagy ek méz
1 tk szárított citromfű
10 szem eper + a díszítéshez
2-3 dl tej
2 löttyintésnyi Sangria
1 ek méz
babapiskóta ( kb. 20 dkg, 20 db)


Kibélelünk folpackkal egy kenyérsütő-vagy őzgerincformát. A tejet kicsit meglangyosítjuk, felolvasszuk benne a mézet, ízlés szerint meglocsoljuk egy-két lötty Sangriával, majd ebbe a keverékbe szépen megmártjuk a babapiskótákat. Gyorsan kell vele dolgozni, a meleg tejtől hamar átázik és az nem jó! A formát szépen kirakosgatjuk a piskótával. Ezt követően összekeverjük a mascarpone-t a "gorog joghurttal", mézzel, citromfűvel. Közben Anyós felveri a tejszínt :), majd hozzákeveri a krémhez. Ezután a krém felét belesimítjuk a piskótával bélelt formába, csumájával felfelé beleállítjuk az eperszemeket és befedjük a maradék krémmel. A tetejét is kirakjuk tejbe mártott babapiskótával, majd a folpack lelógó széleit gondosan rásimítjuk. Mehet a hűtőbe, min. 2 órára. Nálunk a fagyasztóban csücsült egy fél órát, majd a hűtőben kb. kettőt, ekkor már nagyon szépen lehetett szeletelni.
Kivesszük a hűtőből, a folpack miatt könnyedén át lehet borítani egy tálcára/tányérra. Eperrel, esetleg tejszínhabbal, citromfűvel, mentával díszítjük.

Tipp: ha babapiskóták csak egyik oldalát mártjuk a mézes tejbe és a száraz részével lefelé rakjuk ki a formát, a szeletelésnél marad egy vékony roppanós réteg a tetején. Így viszont jó éles késsel lehet csak szépen szeletelni. Ha elázott a piskótánk, akkor mindenképpen ajánlom a fagyasztót, illetve még aznap fogyasszuk el, mivel folyamatosan tovább áztatja magát a krém nedvességétől!





Ja, és az igaz, hogy 12 szeletet simán ki lehet hozni belőle, de az is igaz, hogy ebéd után is meg lehet belőle enni 2 szeletet közvetlenül egymás után...





Jó étvágyat kívánok!

1 megjegyzés:

  1. Guszta mi, hát még az íze az izé, na, hát,ööööö, bocsi, nem találok rá szavakat!
    Azt hiszem többet nem kell mondanom!

    VálaszTörlés