2010. június 14., hétfő

Csodás csokis muffin eperrel


Levi sógor kedvéért, aki az én csokis muffinomat emlegeti a műtőben :) Levi sógor ugyanis ma államvizsgázik és a családi hagyományt folytatva orvos lesz. Azt egyébként nem tudom, miért zeng ódákat róla, hiszen nem volt túl sok alkalma enni belőle, de nagyon köszönöm neki ezúton is :)



Az új sütőmet, ami már majd másfél éve társam a konyhában, természetesen a jól bevált csokis muffinnal kellett felavatni. Összeköltözésünk idején ugyanis ez volt az első dolog, ami sikerült az albérletben lévő fokozat nélküli gázsütővel (értsd: csak full gázon működött, nem volt takarék vagy átmenet...). A legtutibb receptet az Ikeában kaptam egy nyitott konyhás bemutatón, ez volt a csodás csokis muffin. Rém egyszerű és mindig beválik, ráadásul könnyű megjegyezni. A mindentudó muffinos könyvemben - igen, nekem ez volt az első szakácskönyvem - ugyanis mindenféle bonyolult arányokkal adták meg a recepteket, az alaprecepthez képest mindig minden eltért, ezért ha változtatni akartam, sosem tudtam, miből mennyit emeljek-csökkentsek, ezért nem is volt kedvem kísérletezni. Ráadásul, ha pl. almáspitét sütöttem - az első Amerikai pite idején -, akkor a Férj megette, majd annyit dünnyögött hozzá, hogy: Jó, jó, de csokis nincs?
Szóval, a csokis muffin és én jó barátok lettünk, hétvégén ennek mindig kellett lennie, olyan volt ez nekünk, mint Papának a pörkölt vasárnap.

Aztán az új sütőmmel új korszak köszöntött be: lehetett pogácsákat, felfújtakat, leveles tésztát, piskótát sütni, így muffin helyett mindig valami más volt.
Az ominózus sütőavatást követően mostanáig nem is sütöttem benne muffint, ideje volt hát, hogy tanulásban és a napi robotban megfáradt oldalbordámat a jól bevált sütivel kényeztessem - és mivel volt olyan rendes és hozott epret (ami sajnos még nem az igazi, de azért örültem neki), az is került bele...

Csodás csokis muffin (12-14 db)
15 dkg liszt
1/2 cs sütőpor

2 tojás

15 dkg margarin
15 dkg cukor/ 3 ek méz
2 ek kakaó (én nagyon sötétet, magas kakaóvaj-tartalmút használtam, ebből kevesebb kell)
3 ek lekvár (eredetileg barack, de lehet málna, savanyú vagy akár eper is)
2 ek joghurt (opcionális, én szeretem a muffinban)
5 dkg csoki (néha kicsit több:)

6-7 szem eper, félbevágva

A liszthez keverem a sütőport és a kakaót. A margarint megolvasztom. A tojást felverem a cukorral/mézzel, hozzáadom a lekvárt, joghurtot, margarint, legvégül a lisztet. Lehet bele csokipasztillát vagy reszelt csokit is tenni, ezt a végén keverjük bele. Muffinformába kanalazom, mindegyik közepébe egy fél szem epret nyomok. 160°-on 15 perc alatt megsütöm. Kicsit hűlni hagyom, kiszedem a formából, majd hagyom teljesen kihűlni. Vigyázat, az eper forró!



Néhány jótanács, hogy a ti muffinotokról is ódákat zengjenek:

- Én szilikonos muffinformában sütöm. Van kicsi és nagy, de a legjobban a fent látható egy darabos recézett szélű formákat kedvelem, ezek úgy néznek ki, mint egy szilikonos muffinkapszli. Anno a Rossmann-ban vettem, a színe már nem a régi, mégis ők a kedvencek.

- Ha normál, teflonos formánk van, kenjük ki margarinnal és egy kicsit tegyük hideg helyre - akár a hűtőbe, amíg összeállítjuk a tésztát. Így tuti nem ragad bele a formába, de papírkapszlit is tehetünk bele, viszont akkor ráragad a sütire a papír.

- Külön vegyítjük a száraz és külön a nedves hozzávalókat, majd a nedveshez adjuk a szárazat és gyorsan, lapátoló mozdulatokkal összekeverjük. Nem kell teljesen simára keverni, néhol még lisztes marad, de így lesz jó. Ha túlkeverjük, netán állni hagyjuk, a tészta megszívja magát, tömör, lisztes lesz. Szóval, csak lazán, mintha dagasztás nélküli kenyeret kutyulnánk!

- Sokáig kérdés volt számomra, hogy a cukor vajon száraz vagy nedves, szóval melyikhez keverjem? Mármint, halmazállapotát tekintve a szárazakhoz sorolandó, ugye...találkoztam ilyennel is, olyannal is, számomra úgy sikerült jobban, ha a nedvesekhez soroltam és a tojással együtt vertem fel. Mióta mézet használok, ez már ugye nem is kérdés...

- Új sütő óta légkeverésen sütök szinte mindent. Őkelme mindent gyorsabban süt, mint átalában a többi, ezért nagyon figyelni kell rá. Az általam megadott hőfok tehát légkeverésre vonatkozik, ami kb. 20°-al alacsonyabb a normál sütési hőfoknál. Ha te normál módon sütsz, dobj rá még ennyit, és a sütés összidejéhez képest még kb. 1/5-el tovább hagyd, mint én tettem. Meg kell találni az ideális hőfokot a sütődhöz, ez minden ételre igaz, neked kell kitapasztalni, a legokosabb tehát, hogy sokat sütsz és figyeled, ahogy sül. Milyen jó nekünk, hogy a mai sütők már mind üveges ajtóval rendelkeznek, hogy kukkolhassunk :) Jó, mondjuk nagyanyáink nem is sütötték szakajtószámra a muffint a kemencében :)

- A muffinformákat 2/3-ig töltsük. Így van helye megemelkedni és szép gombafazont felvenni. A formától is függ, mennyire gomba, ill henger lesz az a forma...

- A sütő ajtaját ne nyitogassuk! Az első 10 percben emelkednek meg a sütik és ekkor kezd el megkötni, szilárdulni a szerkezete, ezért ha ekkor megzavarjuk, megijed és összeomlik.

- Ha soknak tartjuk a receptben megadott zsiradék mennyiségét, nyugodtan csökkenthetjük, akár egész minimálisra is. Egyszer elfelejtettem hozzáadni, nagyon gyorsan akartam villantani - persze jól beégtem, mikor Anyu be akarta tenni a kávéját a mikróba és szembe találkozott az olvasztott margarinnal, miközben a muffinok már sültek -, de végül egy teáskanálnyit tettem mindegyik tetejére. Így kb. 1/3-át használtam csak el a zsiradéknak, és megdöbbentem, mert így is nagyon finom volt, nem hiányzott belőle. Azóta kevesebbet használok. Viszont valamennyi kell bele és nem árt adni hozzá mondjuk egy kanállal több joghurtot, különben túl száraz, fojtós lesz a sütink - elvégre, a zsiradék a nedves arányt növelné, tehát pótolni kell.



Hajrá Sógi :)

Jó sütögetést kívánok!

1 megjegyzés:

  1. Sziasztok, itt a Férj!
    Nos igen, ezzel a ütivel engem nagyon könnyen le lehet venni a lábamról, nincs az évnek olyan időszaka, amikor nem tudnám megenni. Nagyon finom, édes, laktató. Nem tagadom, ez a második kedvenc sütim. Mi az első? Majd megmondom, mert ha minden igaz, akkor az én kis cserkóm még ebben a hónapban meg lep vele és akkor majd ti is megtudjátok!
    Jó étvágyat!

    VálaszTörlés