2010. április 30., péntek

Cseresznyés pohárkrém




Íme, az első cseresznyés recept a blogon!
Persze, a maradékfelhasználás jegyében készült, így az említett gyümölcs cseresznyebefőttként képviseli magát, de akkor is.
De ne aggódjatok, nem csak ennyi a sztori :)
Történt ugyanis, hogy a Férj leállított a szokásos hétvégi sütisütésről. Megtiltotta. Sőt, kérésére most könnyebb ételek kerülnek az asztalra, szóval készülünk a bikiniszezonra :)

Bár a sütésmegszorítás kicsit érzékenyen érintett, mivel nekem maga a süti megsütése az igazi élmény és az a látvány, ahogy a Férj elfogyasztja. Az íz már csak kellemes mellékhatás :)

De ha egyszer nem szabad, akkor ok, alkalmazkodom. Egy ideig. Aztán ha nem jön be, megyek a saját fejem után (tipikus Bika, ugyebár). Szóval, nincs sütés. Nehéz lesz, hiszen általában a hétvége mindkét napján sütöttem!

Nos, találkoztam egy megbontott Mama-féle cseresznyebefőttel a hűtőben. Azért kezdtem meg, mert Meggyes-túrós pitét sütöttem a Férj-nek, csak időközben rájöttem, hogy az cseresznye. Ez most ugye ugrott. Oké, csatlakozott hozzá egy nagy adag joghurt..hmm, réteges pohárkrém! Namármost, mivel érjem el a megfelelő állagot? Nem volt túl nagy a választék, zselatinom  és tortazselém volt otthon. A zselatinnal nem vagyunk túl nagy haverok, mióta a suliban Anyagismeretből részletesen tanultunk róla, miből készül. Kész horror. De nem volt más választás, nulladik változatnak megteszi. Aztán majd lehet finomítani.


Hozzávalók:

1 tasak zselatin
450 g natúr joghurt
méz

1 tasak tortazselé
2,5 dl cseresznyelé a befőttből
ízlés szerint méz
cseresznyeszemek

Szóval, a tasaknyi zselatin a leírás szerint fél liter folyadékhoz elég. Biztosra akartam menni, ezért 450 g joghurttal (nagy doboznyi) próbáltam ki. A zselatint elkevertem a 4 ek vízzel, hozzákevertem a joghurtot, 1 púpos evőkanál virágmézet és alacsony lángon kevergetve megmelegítettem. Félretettem kicsit hűlni, időnként átkevertem, hogy ne legyen csomós.
Közben a tortazselét egy másik edénybe öntöttem, elkevertem az előírt mennyiségű vízzel, majd hozzáadtam 2,5 dl cseresznyelevet. Ezt nem édesítettem tovább, bár a Férj szerint lehetett volna még. Összemelegítettem, félretettem hűlni, ezt is kevergettem, bár nem voltam olyan elégedett vele, mint a joghurtos résszel.
Kinéztem a tálkákat és poharakat, amibe rétegezem a krémet, rátettem őket egy tálcára. Így nem fogdosom  meg a poharakat és könnyebben mozgathatók a hűtőbe való ki-bepakolás során. Közben kevergetem a krémeket, majd mikor eléggé kihűltek, elkezdtek sűrűsödni, de még csorgathatók, akkor magamhoz veszem a formákat. Evőkanállal először egy ujjnyi vastag joghurtos krémet rétegezek és megvárom, míg megdermed. Ha nehezen megy, beteszem a hűtőbe. Ezt követően jöhet a gyümölcsös réteg, igény szerint vékonyabb vagy vastagabb rétegben. Ez már hamarabb dermed, innentől gyorsan kell dolgozni. Ha szeretnénk, a gyümölcsös zselérétegre szórhatunk a cseresznyéből is, ekkor azonban nem lesznek olyan szép egyenletesek a rétegeink, főleg kicsi formában. Ha a gyümölcszselé kocsonyásodik, egy kicsit melegíthetünk rajta, míg újra folyékonnyá válik. Ekkor azonban kevergetve hűtsük egy kicsit, mielőtt a már kihűlt krémre öntenénk. Folytatom a rétegezést, amíg van krémem, formám és türelmem. A képet elnézve, nem tartott sokáig :) De csak azért, mert nagyobb formákat is használtam, és így gyorsan elfogyott a krém.
A tetejére joghurtos réteg került, majd a hűtőbe vándorolt.


Tálalás előtt kivettem a hűtőből és cseresznyeszemekkel díszítettem. Kellemesen hűs, nem túl édes, kiérezni a joghurtot a krémből, a gyümölcsös rész pedig a plusz édesítés hiánya miatt kissé fanyar lett. A Férj örömmel kanalazta szombaton ebéd után, de aztán megegyeztünk, hogy ez az én desszertem lesz.

Friss cseresznyével is ki fogom próbálni és azt hiszem, málnával is nyerő lehet, de akár lekvárral is lehetne kísérletezni. Igazi hűsítő, diétás, nyári nyalánkság.

Egészségetekre!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finomnak hangzik :) Emlékeztet a joghurttortára.
    Éljen a cseresznye, marékszámra tudom enni :)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, én is alig várom, hogy legyen! Sajnos, amióta Mamáék eladták a házat, nincsen megbízható cseresznye-forrásom :( Pedig nekik kétféle is volt, egy korai és egy nyár közepi. Először mindig a nagyszemű cseresznyefa dús virágzása jelezte, hogy itt a tavasz :)

    VálaszTörlés