2010. november 15., hétfő

Chilis babos tortilla


"Ditke" kolléganőm megbízott azzal, hogy keressek neki tuti tortilla-lepény receptet, mivel a nyár eleji tortilla-tekercses bejegyzésem óta heti rendszerességgel kell tortillát produkálnia, és a bevásárlásnál a lepény képviseli a legnagyobb tételt, ami persze pillanatok alatt el is fogy. Ráadásul a hétvégén ugye megint Forma 1 volt, a kaja és a feladat tehát adott volt. Mondhatnám úgyis: Challenge accepted! (ahogy Barney mondaná a kedvenc sorozatunkból a Férjjel)




Nos, már tavasszal utaltam rá, hogy a következő adag saját házi tortilla-lappal fog készülni és ez így is történt azóta minden alkalommal. A család igen, én azonban nem voltam elégedett egyikkel sem, ezért nem is osztottam meg veletek. Viszont azt hiszem, Edit a héten végre házi sütésű tortillával örvendezteti meg a fiúkat :) Gyanítom dupla adaggal...


 
A tortillához (6-8 db vagy 12 kicsi):

30 dkg finomliszt (lehet fele kukoricaliszttel is)
2 tk szódabikarbóna (az eredeti 1/2 cs sütőport ír)
1 tk só
4 ek olaj
2,5-3 dl víz

A vizet fokozatosan adagolva tésztát gyúrok, gombóccá formálom, félreteszem min. 15 percre. A kívánt 6-8 vagy 12 darabba szedem, gombócozom, kinyújtom. A lényeg, hogy ne legyen túl vékony, kb. 3-5 mm-es, mert könnyen eltörik. Felforrósított serpenyőben vagy vaslapon oldalanként 1-1 perc alatt megsütöm - azért azt várjuk meg, hogy barna-fekete hólyagok képződjenek rajta! Konyharuha alatt melegen tartom, míg a töltésre nem kerül a sor.

Tekerésre, töltésre, csavarásra fel!



Ezúttal a már-már hagyományosnak mondható chilis babos verzió mellett döntöttünk - szintén nem eredeti recept, ismét bocs, Fater :)

Chilis bab kisanyo módra

fél kiló darált hús (ezúttal pulyka, így is elég szaftos lesz, nyugi)
két konzerv vörös bab
egy konzerv kukorica
2 közepes fej hagyma
kb. 3 dl paradicsomlé
2 szem paradicsom
egy fél zöldpaprika (erősségtől függően)
só, bors
chili paprika vagy egyéb csípős paprika (jelenleg macskapöcse típusú)
cayenne bors
fokhagymagranulátum
római kömény



A hagymát félkarikára vágom, megpárolom. Rádobom a húst, körbepirítom, megsózom, borsozom, ráöntöm a lecsöpögtetett vöröbabokat, a felkockázott paradicsomot és felöntöm a paradicsomlével. Forralok egyet rajta, hozzáadom a kukoricát, a felkarikázott zöldpaprikát, a csilit és a fűszereket. Nem kell félni a többféle csípős-erős paprikától, az erősségük nem adódik össze!
Összeforralom, ezalatt a paradicsom szépen összesül a hússal és a zöldségekkel és valami egészen eszméletlen íze lesz! Ezt már az illatáról gyaníthatjuk :)



Az összeállításhoz a frissen sült tortilla lapokra halmozom a zöldségeket (saláta, paprika, paradicsom, stb.), erre a ragut, majd jön a valamilyen szósz (most tejfölös darált erőspaprikás, az egy ételben fellelhető lehető legtöbb erős-csípős ízhatás érdekében) és teker!

Jó étvágyat!




P.S. visszajelzést várok :)


1 megjegyzés:

  1. Sziasztok! Gondolhatjátok milyen jó érzés Forma 1-et nézni, mikor ilyen finomságok társulnak az ember gyomrához. Egy próbát megér, utána úgy is sokszor esztek ilyet, azt garantálom. Nékém tétszik! Lájkoljátok ti is :)

    VálaszTörlés