2010. szeptember 15., szerda

Töltött kenyér


Méghozzá kétféle, Jamie Olivertől. Annyira gusztán készítette, hogy mikor másodszor is láttam, azonnal kimentem a konyhába, hogy elkészítsem. Pont kapóra jött az alkalom is, Anyuék jöttek hozzánk Öcsémmel kiegészülve egy örömteli esemény kapcsán, neki pedig muszáj volt valamit sütnöm - édeset is, sósat is.


 
Gyorsan összegyúrtam a tésztát, majd kipakoltam hűtőt és a kinyújtott tésztába pakoltam mindenfélét, amiről úgy gondoltam, sülve és együtt jók lesznek. Úgy is lett :)
Annyira egyszerű, hogy akár most is kipróbálhatjátok!

Alaptészta gyors finomságokhoz (ez a lenti két kenyérhez elegendő)
1 kg liszt
1 marék só
1 marék cukor
3 csomag szárított élesztő
5 dl langyos víz

Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombócozom, félreteszem, de csak addig, míg a tölteléket előkészítem, majd 2/3-1/3 arányban kettészedem, megdögönyözöm, hozzácsapkodom párszor a munkalaphoz és a nagyobbat kinyújtom kb. 1,5 cm vastagra. Ebből lesz a sós, de persze édesszájúak meg is fordíthatják, vagy az egészet felhasználhatják csak sósnak vagy édesnek.




A nagyobb kenyérbe az alábbiak kerültek:

10 dkg turista szalámi gyuftészta formára vágva (magában nem szeretem, de maradt, így kezdenem kellett vele valamit)
2 szem paradicsom, kockázva
1 paprika, kockázva
10 dkg sajt, apró kockákra vágva
4 ek mascarpone, hogy jó szaftos legyen
só, bors, kakukkfű, bazsalikom

Mindezeket a tészta hosszanti oldalára pakolom, feltekerem, egymásba hajtom a két végét. Tepsire teszem, bedörzsölöm olívaolajjal, megszórom rozmaringgal. Vegák csak kihagyják az első sort és kész. Vagy pakolhatnak bele gombát, póréhagymát, cukkinit. Jó leves lesz a töltelék, aki ezt valamilyen ördögi okból kifolyólag nem szereti, párolja meg a zöldségeket vagy keverjen hozzá kenyérmorzsát.



A kisebb tésztát vékonyabbra és hosszabbra, oválisra nyújtom.

Került bele
2 ek kakaópor
1 nagy ek vajjal és
1 nagy ek nádcukorral elkeverve
ízlés szerint - tehát jó sok - étcsokipasztilla
3-4 ek mascarpone, isteni lesz tőle, ki ne hagyjátok!!!

A tölteléket itt érdemes szétteríteni a tésztán, hogy mindenhova jusson és szép rajzos legyen a mintája szeletelésnél. Első alkalommal csak egy hosszú csíkban pakoltam rá, úgy is jó volt, de csak a tészta egyik oldalán volt töltelék. A sósnál ez nem gond, ott amúgyis vastagabb a tészta is és a belevaló is több. Feltekerem, két végét egymásba hajtom, jól összelapogatom, tepsire emelem és bedörzsölöm olívaolajjal. Tejjel is meg lehet kenni, mindkettőt kipróbáltam, nekem az olaj jobban bejött.

Előmelegített sütőben 160°-on (légkeverés) kb. fél órát sütöm, a teteje ropogós lesz, nem fényes, alig lehet kivárni míg kihűl és falható hőmérsékletű lesz! Ha marad másnapra, tökéletes reggelivé avanzsál.
Második alkalommal estebéd lett belőle egy hosszú nap végén :)

Jó tekerést és még jobb étvágyat!




2 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Ezt tényleg ne hagyjátok ki, egyszeűen fenomenális és laktató is. Akár egy baráti összejövetelhez is kitűnő, és utána csak hüledezni lehet a dícséretektől, hogy milyen finomat alkottál. Én is ezt tettem a kis cseresznyémmel. A Férj

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon finom, bár nekem a 160fok és a fél óra kevésnek bizonyult, mert a vastagabb részen nem sült át rendesen. Köszi a receptet, nagyon jó egyébként! :)

    VálaszTörlés